De eisen aan de moderne zaaimachinetechnologie worden steeds hoger. Goed om te weten: de nieuw aangebouwde LEMKEN Solitair met een werkbreedte van 3 tot 4 meter is perfect uitgerust voor zowel conventionele als conserverende grondbewerking.

De LEMKEN Solitair MR-serie beschikt over een tank van 1.500 liter, die zelfs in de basisconfiguratie geschikt is voor kunstmest. Optioneel is de tank leverbaar met een inhoud van 2.000 liter, die op aanvraag 60:40 gedeeld kan worden voor gelijktijdige toepassing van meerdere componenten. Voeg de MultiHub van 200 liter toe aan de tank en de Solitair tilt efficiëntie en flexibiliteit naar nieuwe hoogten. Gemengde teeltsystemen kunnen in één werkgang worden geteeld.

De combinatie van de LEMKEN Solitair MR opzetzaaimachine en de Zirkon MR rotorkopeg kan zowel voor conventionele als voor conserverende grondbewerking worden gebruikt.

Zaden uit de MultiHub worden via de bestaande zaailijnen of via een ketsplaat voor of achter de eggen geplaatst. De MultiHub biedt hetzelfde aantal secties als de zaaimachine. Ook de besturing is zeer gebruiksvriendelijk: de MultiHub-besturing is als extra zaailijn volledig geïntegreerd in de gebruikersinterface van de ISOBUS-terminal.

De Solitair MR is uitgerust met de onderhoudsvrije OptiDisc-kouterbalk met rijenafstanden van 12,5 of 15 cm en beschikt over parallellogramgeleide dubbele schijfkouters en nalopende dieptecontrolerollen voor een absoluut gelijkmatige veldopkomst. Om dit te bereiken is het koutersysteem verkrijgbaar in een hydraulische versie (tot 70 kg kouterdruk) en een mechanische versie (tot 45 kg kouterdruk). Zowel de kouterdruk als de zaaidiepte kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingesteld en hebben geen invloed op elkaar. Dit is vooral handig bij de steeds populairder wordende teelt van menggewassen. Door voor elke tweede rij een aparte zaaidiepte-instelling toe te passen, kunt u de juiste plaatsingsdiepte voor de verschillende gewassen instellen. Zaden worden altijd op precies dezelfde diepte geplaatst, zelfs bij hoge rijsnelheden en in veranderende bodems. De dieptecontrolerol drukt de zaden vervolgens naar beneden, waardoor een snelle en gelijkmatige opkomst wordt gegarandeerd.

De verdeelkoppen, die direct boven de kouterbalk zijn geplaatst en geen zaadretourfunctie vereisen, zorgen voor een uitstekende dwarsverdeling. De nieuwe Solitair is uitgerust met twee meetsystemen. Elk van deze voorziet één verdeler van zaad, zodat zelfs de basisconfiguratie een breedte- of halfbreedteregeling biedt. Als optie kan een hydraulisch rijpadenmechanisme worden toegevoegd. De LEMKEN iQblue Drill-software ondersteunt het werk op het veld, bijvoorbeeld door te controleren of rijpadenschakeling mogelijk is.

Voor klanten die voor de enkelschots- of dubbelschotsversie kiezen, wordt de LEMKEN Solitair MR geleverd met vier doseerunits voor elk twee breedtesecties, dwz elke tank is verbonden met twee doseerunits. Dit betekent dat elk van de twee verdelers kan worden geleverd met beide componenten (single shot) of elk van de vier verdelers kan worden geleverd met elk één component (double shot).

De Solitair MR is halfgemonteerd op de rotorkopegwals en vormt zo een krachtig duo.

Een krachtige partner

Succesvol zaaien met een hoge opbrengst hangt af van een zorgvuldige voorbereiding van het zaaibed, die moet worden aangepast aan de individuele omstandigheden op het bedrijf. Hierbij is een combinatie met een rotorkopeg vaak de beste oplossing. Wanneer de opzetzaaimachine op de wals van de nieuwe generatie LEMKEN Zirkon MR rotorkopeggen wordt gemonteerd, ontstaat een krachtig duo. Na analyse van talloze veldproeven en metingen is de nieuwe Zirkon MR nu goedgekeurd voor tractoren tot 240 pk, afhankelijk van de werkbreedte, en kan hij in nog veelzijdiger toepassingen worden gebruikt.

Het nieuwe montagesysteem zorgt ervoor dat de werkdiepte van de rotorkopeg en de zaaidiepte van de zaaimachine niet door elkaar worden beïnvloed. Dit maakt het voor klanten eenvoudiger om de machine naar eigen wens in te stellen. Nog meer gemak biedt de Zirkon met hydraulische verstelling van de egalisatiebalk en werkdiepte.

Zowel de Solitair als de Zirkon rotorkopeg zijn nu in beperkte oplage leverbaar en zullen vanaf 2025 in serieproductie leverbaar zijn.

 

Details van de nieuwe Solitair MR opzetzaaimachine in één oogopslag.

 

 

 

 

 

 

Bron: LEMKEN